En hund kan aktiveras på många olika sätt inte bara promenader. Det bästa är att ni kan göra sakerna tillsammans så ni båda får röra på er.

Du kan variera den vanliga promenaden med att följa din hund istället för tvärtom som det brukar vara. Vart din hund går så följer du. Det blir en rolig överraskning var slutdestinationen kommer vara.

motionera hundEn hund som aktiveras mår bättre både fysiskt och mentalt och det stämmer ju bra in på oss människor också. Välj något som du och din hund trivs med och öka successivt intensiteten och längden på träningen.

Hundar är gjorda för att arbeta både fysiskt och mentalt och stimuleras de inte tillräckligt är det en större risk att du får problem med din hund. Både problem med sjukdomar och beteendestörningar. Vissa hundar kräver mer motion än andra och det beror på vilken ras de tillhör och deras ålder.

Variera gärna träningen så det inte blir för ensidigt för både dig och din hund. Har du en hund som lider av övervikt får du börja lugnt så den inte drar på sig några skador. Börja då med att utöka promenadernas tid och ta två extra rastningar varje dag. Efterhand så ökar du på tiden och tempot så ni förbränner flera kalorier. Övervikt beror ju på att det gå in fler kalorier i kroppen än vad ni gör av med. Skogspromenader är bra då det blir intervallträning med det ojämna underlaget. Ibland går det uppför och ibland nerför. Fler muskler i kroppen får arbeta när du går på stenar, snår och rötter. Ha på dig ett par bra gymnastikskor så du slipper felbelastning på knän och rygg.

Är det möjligt så kan du ha din hund lös så den kan få ut det mesta av promenaden när den kan springa fritt ram och tillbaka. Är det inte tillåtet med lösa hundar eller om du inte riktigt litar på att den kommer när du ropar kan du ha ett långt koppel så den har lite mer rörelsefrihet. Variera hastigheten så hunden får både lunka, gå och springa. Balansera på stockar och stenar och kryp under och över naturliga hinder. Ta med dig vatten så du och din hund inte blir uttorkade, speciellt under varma sommardagar. Skogens alla träd gör att det oftast är skugga i skogen vilket är skönt under årets varmaste dagar. Passa på att plocka svamp och bär när det är säsong för det. Det går att lära upp en del hundar till att söka efter svamp. När ni känner er starkare och konditionen har förbättras kan ni snabba på promenaderna så det blir en joggingtur istället.

De flesta träningsformer och aktiviteter kan du utföra tillsammans med din hund. Cykla, simma, åka skidor, dra släde och agilityträning. vissa aktiviteter passar inte de mindre hundraserna men har du en större hund så är variationerna oändliga. Det finns utrustningar att köpa som underlättar för er när ni vill utöva aktiviteten tillsammans. Vid löpning kan du ha ett midjebälte och ett expanderkoppel ifall din hund drar mycket. Det ger dig också fria händer.