Har du en hund med mycket energi är cykling ett bra sätt att förbruka den. För att kunna cykla säkert med din hund finns det speciell utrustning att köpa. För mindre hundar är det bäst att sätta dem i cykelkorgen eller ha dem i en cykelvagn. Vagnen ska då vara stor nog för hunden att kunna vända sig i men den får inte vara för stor så den ramlar ur eller kan ta sats och hoppa ut. Vänj hunden vid vagnen genom att bara ta den på korta, lugna cykelturer i början. Stanna till så hunden får sträcka på benen och dricka lite vatten.

Använd en reflexväst på dig och din hund om ni cyklar bland trafik, då syns ni mycket bättre framförallt i mörkret.

cycklaEn sele är det bästa att ha på din hund om ni ska cykla då den inte drar i hundens hals som vanliga halsband gör. Selen sitter bra på hundens kropp och ger den frihet att röra sig. Köp ett cykelfäste så du kan hålla båda dina händer på styret istället för i hundens koppel. Då får du bättre balans och det blir svårare för din hund att dra omkull dig.

Innan cykelturen bör du och din hund värma upp med en promenad på 10-15 minuter. Då kan din hund passa på att göra ifrån sig innan ni ger er iväg på cykeln, vilket gör att ni inte behöver stanna så många gånger under färden. Cykla gärna på grusvägar då de är skonsammare mot hundens leder och oftast ligger de mer avsides med mysigare miljö omkring sig.

Undvik att cykla med din hund under sommarens varmaste dagar. På sommaren är det bäst att cykla tillsammans tidigt på morgonen eller senare på kvällen då temperaturen har sjunkit och solen inte ligger på och gassar. Asfalt blir mycket varmt när solen skiner och cyklar ni ofta så måste hundens trampdynor ses över oftare. De slits lätt och blir då torra och sprickiga. Det finns bra tass-salvor du kan smörja med i förebyggande syfte.

Du bör inte cykla med valpar då deras skelett inte är färdigutvecklat ännu och de kan lättare dra på sig skador.
Din hund måste vara mentalt lämpad för att kunna springa med bredvid din cykel. Hunden måste vara lydig och van vid att springa. Brukar din hund slita och dra i kopplet när den möter andra hundar på en promenad kan du föreställa dig hur det blir om du sitter på en cykel när den börjar dra.

Det är viktigt att du inte cyklar för snabbt för din hund. Tänk på att det är mycket lättare att cykla än att springa bredvid cykeln.  Om man cyklar i vackra landskap är det lätt att turen blir längre än vad du har tänkt vilket kan vara mycket tufft för hunden.  Detta är extra sant om du använder en elcykel som låter dig glida fram medan hunden springer.

Vissa hundar är rädda för cyklar så du måste låta din hund bekant sig med din cykel innan ni försöker er på att cykla tillsammans. Tvekar din hund kan du leda din cykel i början och låta din hund gå bredvid i koppel. Beröm din hund ofta. De kan ta några dagar upp till veckor innan din hund är redo för en riktig cykeltur.

När ni har kommit igång med korta cykelturer kan ni öka på några minuter varje dag. Håll en lagom takt och se efter hur din hund reagerar. Om din hund saktar ner på egen hand eller börjar halta är det dags att ta en paus.