Om du gillar att åka skidor och har en mellanstor eller stor hund så kan ni motionera tillsammans i spåren. Att låta hunden springa i lössnö är bra träning för en hund som redan är vältränad. Det är underbart att vara ute i naturen med sin bästa vän och samtidigt motionera och få frisk luft .

Börja med kortare pass i början för att sedan öka på tiden successivt. Värm upp ordentligt innan ni börjar så ni inte skadar er.

Det finns olika sorters sätt att motionera i snön.

skidorVanlig längdskidåkning är som en lugn promenad genom skogen där du själv kan bestämma takten. Det finns preparerade längdskidspår på många orter i landet under vintern. Annars kan du köra offpist, dvs. åka utan markerade spår, då väljer du ditt mål själv. Tänk på att inte ge dig ut i för tjock lössnö då det kan bli extra jobbigt för din hund att ta sig fram i.

Skate skidåkning är en variant av längdskidåkning men i högre tempo och annan utrustning. Skateskidor är kortare, stavarna längre, skorna högre och stabilare och ingen fästvalla. Det krävs ett skatespår eller åtminstone bredare spår utan klassiska spår eller lössnö. Det går att åka skatestil med vanlig klassisk utrustning men för att få ut det mesta av åket bör du använda utrustning avsedd för det. Skate skidåkning passar för energiska hundar då det går mycket fortare än klassisk skidåkning. Se till att spåren du åker i tillåter att hundar vistas där.

Du måste träna din hund att hålla sig framför dig eller på sidan, springer hunden för nära dig bakom kan de skada ögon eller nos på dina skidor. Din hund måste också lära sig att gå åt sidan när det kommer andra åkare som vill om.

Utförsåkning, slalom, passar människor och hundar som gillar fart och adrenalinkickar. Turer i glesa skogar är hundvänliga. Var medveten om att det kan vara farligt att ge sig ut i skogar under vintern, det kräver speciell kompetens och träning. Vissa skidorter tillåter hundar i backarna innan liftarna öppnar för dagen, aldrig under ordinarie öppettider.

Utförsåkning är mycket krävande för din hund. Du måste börja långsamt med träningen och se till att din hund kan hantera djup snö och snabba nedstigningar. Får de problem på vissa terränger måste du kunna bära din hund som hjälp. Skidbackarna är branta och minsta lilla misstag kan leda till sårskador eller benbrott. Din hund måste lära sig att hålla avståndet till dina skidor.

För att kunna åka skidor med din hund måste den lyda dina röstkommandon och komma vid lockning, inte bara för din säkerhet utan för alla andra i backen.

Gör din hund ifrån sig i backen måste du plocka upp det direkt, det är inte roligt om någon annan skulle åka i det och få stå och torka bort någon annans hundbajs från sin skida.

Se till att din hund inte blir nedkyld när ni är ute i snön. Börjar din hund skaka eller håller upp en tass i taget så är de kalla. Det kan fastna snöklumpar mellan din hunds trampdynor under foten. Ta bort dem annars kan din hund få svårt att gå och fryser lätt. Du kan spreja på matlagningsolja på ben, tassar och mage för att förhindra att snön fastnar i pälsen. Gör det precis innan åket annars vill hunden gärna slicka bort allt.